11062b_f0cd2b56e86443d68d21b6bc12fe055c_

Coroane dentare

Soluția care te ajută să îți recapeți zâmbetul, atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional. Rezultate naturale, materiale de cea mai bună calitate, realizate prin intermediul tehnologiilor digitale de ultimă oră. 

În rândurile de mai jos răspundem celor mai des întâlnite întrebări despre restaurările realizate cu ajutorul coroanelor dentare.

Ce este coroana dentară?

Coroana dentara este un dispozitiv protetic utilizat pentru a remedia problemele estetice și funcționale ale danturii, atunci când un dinte este fie foarte afectat și nu va mai putea suporta forțele masticatorii în siguranță, fie atunci când se realizeaza un implant dentar, coroana fiind atașată peste bontul protetic. Adeseori este necesar un pivot dentar, un dispozitiv de mici dimensiuni care se cimentează pe dinte, al cărui scop este creșterea rezistenței. Acest lucru va fi realizat înaintea scanării orale sau amprentării clasice. Pivoții pot fi realizați din metal sau fibră de sticlă, al căror lor este de a asigura stabilitatea tratamentului efectuat și de a susține coroana dentară, fiind utilizați mai ales atunci când se intervine endodontic asupra dintelui.

Coroanele dentare pot fi de mai multe feluri în funcție de materialele utilizate.

Când este indicată coroana dentară?

În principiu, coroana dentară este indicată atunci când aveți:

  • distrucții coronare de amploare (rezultate în urma cariilor mari, când după îndepărtarea țesutului afectat, dintele este prea fragilizat)

  • ca parte a tratamentului de reabilitare orală prin implant dentar, coroana va fi partea vizibilă, cea care îmbracă bontul protetic

  • ca parte a unei punți dentare între mai mulți dinți

Ce tipuri de coroane dentare există?

Exista diverse materiale din care pot fi realizate coroanele dentare, cum ar fi compozitul, combinația de metal și ceramică, ceramica (porțelanul), zirconiul. Materialele de ultimă generație vin cu un grad crescut de biocompatibilitate, tolerate extrem de bine de organismul uman.

  • Coroana dentară metalo-ceramică – Este din ce în ce mai puțin populară astăzi din cauza metalului pe care îl are în componență, cel mai frecvent fiind folosit un aliaj de nichel-crom sau crom-cobalt, mai ales în cazul în care există alergie la nichel. Acest tip de coroană este fizionomică, are un schelet din metal, care este acoperit de ceramică, imitând destul de bine dinții naturali. Nu este însă recomandată pentru dinții frontali deoarece există variante cu rezultate estetice superioare acesteia, detaliile având un impact major, în specială în zona frontală.

  • Coroana dentară integral ceramică (porțelan) – Este o coroană realizată exclusiv din ceramică, cu o durabilitate crescută, fiind foarte fizionomică, iar rezultatele obținute extrem de naturale. Ceramica poate fi realizată într-o gamă impresionantă de nuanțe, iar tehnicile utilizate de specialiști pot reda foarte bine structura naturală a dintelui.

  • Coroana dentară din zirconiu – Acest tip de coroană este realizată din material biocompatibil, nu există riscul de apariție a reacțiilor alergice, cu un aspect foarte natural, apropiat de cel al dinților naturali, duritate superioară altor materiale, ceea ce le oferă o bună rezistență. Un alt avantaj este oferit de faptul că materialul nu are conductivitate termică, eliminând riscul de apariție a sensibilității dentare în cazul dinților vitali. În cazul coroanelor dentare din zirconiu, șlefuirea dintelui poate fi minimă.

Ce durată de viață au coroanele dentare?

Nu există o durată de viață standard pentru coroanele dentare. Ele pot rezista fără probleme mulți ani dacă sunt îngrijite corespunzător printr-o igienă dentară corectă, realizată conform indicațiilor medicului stomatolog. Periaj de 2 ori pe zi, utilizarea apei de gură, a aței dentare sau a dușului bucal pentru a elimina toate resturile alimentare, cât și realizarea regulată a unei igienizări în cabinetul stomatologic – periaj, detartraj și air-flow. În caz contrar, nu doar coroana dentară poate avea de suferit, ci și gingia și dinții vecini. Este, de asemenea, recomandat să fie evitate forțele masticatorii extrem de puternice rezultate în urma masticației unor corpuri foarte dure și protejarea danturii în cazul bruxismului prin utilizarea unei gutiere speciale în timpul nopții. Acest lucru este recomandat pentru conservarea danturii, în general, nu doar pentru a proteja lucrările protetice, cum sunt și coroanele dentare.