implanturi dentare

implant

DENTAR

Dinții lipsă sau cu probleme irecuperabile pot fi o sursă de frustrare pentru multe persoane. Aceștia pot afecta nu numai felul în care arătăm și ne simțim, ci pot avea un impact considerabil și asupra sănătății noastre orale sau chiar generale.

Implantul dentar este un dispozitiv din titan cu formă de șurub, scopul său fiind de a realiza o rădăcină artificială, un suport pentru coroana dentară definitivă. Reconstrucția dintelui pierdut este realizată atât intraosos – prin implant, cât și supraosos prin bontul protetic. Deasupra bontului protetic se va fixa lucrarea, care poate varia în funcție de caz, coroană individuală, punte sau proteză pe implanturi.

Cum te afectează lipsa dinților?

pierderea dintilor.jpg

Înlocuirea dinților lipsă ne asigură că putem menține funcționalitatea mușcăturii. Dacă nu înlocuim un dinte lipsă, dinții naturali din jur nu au suport și, prin urmare, pot migra și provoca probleme cu ocluzia, zâmbetul și masticația. Acest lucru poate afecta desigur și estetica zâmbetului, dar aspectul mai îngrijorător sunt problemele de uzură pe dinții învecinați.

Gingia poate avea și ea de suferit, fiind mai expusă alimentelor și zaharurilor, ceea ce duce la un risc mult mai mare de boală a gingiilor, care poate fi dureros și necesită un tratament dentar suplimentar.

O alta problema care poate apărea este reprezentată de pierderea țesutului osos. Osul maxilarului nu mai primește presiune în zona dinților lipsă și încetează să mai producă țesut. În cel puțin 12 luni, zona afectată a maxilarului ar putea pierde până la 25% din densitatea osoasă. Acest lucru va afecta modul în care mănânci, vorbești și mesteci, astfel încât înlocuirea mai multor dinți lipsă cu implanturi dentare nu poate decât să te asigure că funcția este restabilită, dar și că osul maxilarului tău rămâne sănătos.

Care sunt beneficiile unui implant dentar?

  • Implanturile dentare se comportă ca dinții naturali

 

Unul dintre cele mai mari avantaje ale unui implant dentar este că restabilește foarte eficient puterea de masticație. Majoritatea pacienților nu simt diferența dintre dinții lor naturali și implantul dentar. Pot mânca cu el complet normal și se pot peria la fel ca pe dinții naturali.

  • Implanturile dentare împiedică pierderea/atrofierea osului

 

Pierderea osoasă are loc în maxilar atunci când nu există rădăcini de dinți (sau implanturi) care mențin oasele maxilarului stimulate.

Acolo unde nu există dinte, osul maxilarului se deteriorează din cauza lipsei de stimulare. Dacă nu se pune implant în primul an de la pierderea unui dinte, acea zonă osoasă poate pierde 25% din volumul său, iar pierderea osoasă continuă de-a lungul anilor.

Protezele pot chiar accelera pierderile osoase, deoarece ele devin deseori slăbite, apoi se freacă de creasta osoasă. Deoarece un implant înlocuiește rădăcina, precum și dintele, mestecarea este restabilită la normal și asigură stimularea necesară.

  • Implanturile dentare  pot preveni afecțiunile gingivale

 

Lipsa dinților contribuie la retenția alimentelor și bacteriilor și poate contribui la apariția sau agravarea afecțiunilor gingivale.

  • Implanturile dentare au o durată foarte lungă de viață

 

Cu o igienă corespunzătoare și controale stomatologice periodice, implanturile dentare pot dura chiar și toată viața. Durata de viață depinde însă de igiena, afecțiunile preexistente și de stilul de viață al pacientului, bolile parodontale, fumatul sau diabetul pot reduce considerabil durata de viață. Implantul este fabricat din titan și se integrează în mandibulă. Este bio-compatibil, ceea ce înseamnă că nu este toxic și nu este respins de organism.